Abort.bg - Истината за абортите

Дилатация и кюретаж

“Дилатация и кюретаж”* е метод за аборт, който буквално преведено на български език означава “разширяване и остъргване”. Обикновено се използва до 12 гестационна седмица. Разрешен1 е в България за извършване по желание, без причина.

Начин на извършване

Използват се механични дилататори (разширители) или медикаменти за разширяване на шийката на матката, а след това се използва остра метална кюрета за остъргване на ембриона или фетуса (нероденото бебе) от матката заедно с останалото съдържание около него. Този метод се използва по-рядко от метода Аспирационен кюретаж и се избягва, защото е по-опасен за здравето на жената.

Спасете бебето си от аборт!

Ако сте бременна и не искате да направите аборт, но имате нужда от подкрепа, свържете се с нас!

Чрез разговор и практична помощ от наши съмишленици, и чрез членовете на групата Помощ за затруднени родители, ние можем да помогнем за осигуряване на всичко за бебето Ви!

Споделете с приятели!

Вижте нашата страница с описание на всички методи за аборт!

* Вместо думата “кюретаж” може да се срещне и “кюртаж” – и двата варианта на чуждицата идват от думата “curettage” от френски език и означават “остъргване”. В случая остъргване на ендометриума (лигавицата на матката) или тъкани от канала на маточната шийка. Друга дума, която се използва със същия смисъл е “абразио”.

1 Законовото разрешение за извършване на аборт до определена седмица от развитието на плода, не означава задължително, че абортът е морално допустим или приемлив подход за справяне с нежеланата бременност. Моралната страна на абортите е отделна тема, която не се разглежда конкретно на тази страница. Ние не препоръчваме прекъсване на бременност.