Abort.bg - Истината за абортите

Аспирационен кюретаж

Аспирационен кюретаж”* е метод за аборт, който се среща понякога също под името “Аборт с вакуум”, “Вакуум-аспирация”, “Абразио с вакуум” или “Мини-аборт”. Обикновено се използва до 12-та гестационна седмица. Разрешен1 е в България за извършване по желание, без причина.

Видео с обяснение на процедурата при метода „Аспирационен кюретаж“

Начин на извършване

  1. Във влагалището се поставя спекулум, специална щипка се захваща на шийката на матката и дренажна тръбичка – канюл се вкарва в матката след разширяване на шийката.
  2. Амнионът и част от фетуса се разкъсват на парчета и се изсмукват през канюлата и се прехвърлят в буркан.
  3. Плацентата се премахва по същия начин през канюла след като останалите по-големи части на фетуса са премахнати.
  4. Кухината на матката се остъргва внимателно с кюрета, за да е сигурно, че не е останало голямо количество тъкан.
Аспирационен кюртаж /вакуум аспирация/ (до 16 гестационна седмица)
Схема на метод за аборт "Аспирационен кюретаж"

Спасете бебето си от аборт!

Ако сте бременна и не искате да направите аборт, но имате нужда от подкрепа, свържете се с нас!

Чрез разговор и практична помощ от наши съмишленици, и чрез членовете на групата Помощ за затруднени родители, ние можем да помогнем за осигуряване на всичко за бебето Ви!

Споделете с приятели!

Вижте нашата страница с описание на всички методи за аборт!

* Вместо думата “кюретаж” може да се срещне и “кюртаж” – и двата варианта на чуждицата идват от думата “curettage” от френски език и означават “остъргване”. В случая остъргване на ендометриума (лигавицата на матката) или тъкани от канала на маточната шийка. Друга дума, която се използва със същия смисъл е “абразио”.

1 Законовото разрешение за извършване на аборт до определена седмица от развитието на плода, не означава задължително, че абортът е морално допустим или приемлив подход за справяне с нежеланата бременност. Моралната страна на абортите е отделна тема, която не се разглежда конкретно на тази страница. Ние не препоръчваме прекъсване на бременност.