Abort.bg - Истината за абортите

Семейство и приятели

Новината за появата на нов живот в майката може да бъде както изключително приятната изненада, така и да доведе до огромна вълна от негативни емоции, страх и неописуема паника.

Това, как ще реагира една съвременната жена при откриването на бременността си, до голяма степен зависи от нейната лична емоционална готовност за такова събитие.

Бременна майка със своето семейство

Затова при попадане в сложна ситуация не са маловажни взаимоотношенията с мъжа, който е баща на детето, и мнението на нейните най-близки – роднини, приятели и познати.

Независимо дали детето е било очаквано или неочаквано, когато то е в резултат на истинска любов между мъж и жена, то вероятно ще бъде и желано от двамата родители. Емоциите на радост, любов към малкия човек и решимост да се запази живота му при всички обстоятелства ще превъзмогнат страховете, нерешителността и пречките пред двамата родители, били те социални, финансови или други.

Ако обаче детето се появи в резултат на случайна сексуална връзка, грешна преценка на възможността за забременяване и липса на отговорност от страна родителите, нещата са доста по-сложни. Сценариите тогава могат да бъдат различни – натиск от страна на бащата към майката да прекъсне бременността (или иначе би могъл да я изостави), страх на майката от това как ще може да се грижи за рожбата си след раждането (особено, ако е имала други планове за живота си или бащата е неподходящ), влошаване на взаимоотношенията със семейството, отрицателно отношение и критика от близки, роднини и приятели, и т.н.

 

Най-важното е бременната да не взема прибързано решение, основано на негативните емоции на страх, отхвърляне и безизходица!

 

Трябва да се разгледат трезво всички обстоятелства и да се вземе най-доброто решение – и за детето и за майката! Добре е да се направи среща с психолог и лекар, които имат позитивно отношение към живота, за да могат да помогнат на майката да се отърси от желанието си за бързо действие, базирано само на негативните настроения.

Какво се очаква от близките, роднините и приятелите?

1. Бащата – Ако бащата е този, който не желае да приеме детето и настоява задължително майката да направи аборт, то логично тя би трябвало да си зададе въпроса дали този мъж наистина я обича и ú мисли доброто, след като иска да изложи на сериозен риск здравето ú. Ако бащата приема аборта като възможност за “решаване на проблема”, то дали този мъж би бил подходящия баща за дете в бъдеще, ако тя го запази? Ако бащата въобще не се интересува от детето, то е добре поне майката да се интересува от него и да реши в полза на живота му.

2. Родителите – Когато забременялата жената е млада и непълнолетна или все още зависи от родителите си, те биха имали голямо влияние върху нейното решение за или против абортиране на детето. Нормално е, родителите да са силно обезпокоени, загрижени и готови да направят най-доброто според тях за бъдещето на дъщеря си. Тревогите им са основателни. Ако младата жена е имала планове /или те имат планове за нея/ да учи, да се развива в професията си или каквото и да било друго добро за живота ú, то “най-лесното решение” за тях би било прекратяване на бременността чрез аборт. Преди, обаче, да бъде определено това решение като “най-лесно” е важно да се имат предвид последствията за нероденото бебе, а също и опасностите, свързани с аборта.

3. Други близки, приятели и познати – Много е лесно някой да бъде осъден от околните. Често хората са много жестоки в техните преценки за другите без да си дават сметката, че реално и те могат да изпаднат в подобна ситуация, когато трябва да се вземат трудни решения, буквално на живот и смърт. Ако една жена е можела да има сексуален акт, да забременее и така да дари нов живот в този свят, то тя би могла (може би с малко помощ от близки и приятели) да си стъпи на краката, да се грижи за детето, да работи и да успее в живота въпреки всичко, както са направили това много други в нейното положение. Говоренето зад гърба на майката, презрителното отношение или проявата на агресия към нероденото дете (сякаш то има някаква вина) са неоснователни.

Избор за живот​

Абортът не трябва да бъде задължително първото и единствено решение, което идва на ума на майката или на нейните родители (ако е непълнолетна), въпреки че може бременността да не е желана в момента. Запазването на детето може да бъде най-трудният вариант, защото майката и/или нейните родители ще трябва да приемат действителността такава каквато е и да се опитат да извлекат най-доброто от нея – да съхранят живота на своята плът и кръв, а също и здравето и на майката. Но от друга страна запазването на детето може да бъде и най-добрият вариант, защото близките и роднините ще покажат своята истинска любов, подкрепа и загриженост към майката на новия живот на практика. Самата майка, също така, ще има възможност да преосмисли живота си, да промени навиците си, довели я до тази трудна ситуация, да стане по-отговорна и да вземе живота в свои ръце.

Има поне две възможности да се запази живота на детето и едновременно с това да се даде шанс на майката за нормален живот:

1. Майката да роди  и отгледа детето с или без помощта на бащата. Така тя няма да страда от това, че е отнела нечий невинен живот, няма да рискува бъдещото си поколение и своето здраве, ще има шанс за друг живот без самообвинение и съжаление. Ако родителите, роднините и приятелите са на нейна страна и я подкрепят, те ще направят задачата и много по-лесна.

2. Майката да роди детето и да го даде за осиновяване от други родители. Само в България има над 270 000 семейства без деца – много от тях биха се радвали да приемат новороденото дете в семейството си. Допълнително много семейства в чужбина търсят такава възможност. Всичко може да стане законно с помощта на адвокати и кантори, които подкрепят запазването на живота и подпомагат осиновяванията.

Спасете бебето си от аборт!

Ако сте бременна и не искате да направите аборт, но имате нужда от подкрепа, свържете се с нас!

Чрез разговор и практична помощ от наши съмишленици, и чрез членовете на групата Помощ за затруднени родители, ние можем да помогнем за осигуряване на всичко за бебето Ви!

Споделете с приятели!