Abort.bg - Истината за абортите

Здравето на майката

Освен, че отнема живота на нероденото, което е в нея, всяка жена, която решава да направи аборт, трябва да знае, че има много нежелани неща, които могат да се случат и с нейното собствено тяло и здраве в следствие на тази процедура. По-долу са изброени някои от тях.

Молим да прочетете внимателно написаното и да направите трезва преценка дали си заслужава да се поемат всички посочени рискове или е по-добре бебето да се запази и да се роди!

Възможни опасности за живота и здравето бременната при аборт

Всяка клиника, която (законно) извършва аборти трябва задължително да предупреждава и да иска писменото съгласие на жените, желаещи да направят аборт по каквато и да било причина, за следните възможни и напълно вероятни усложнения:

 • Силно кървене –  Кръвотечението до някаква степен след аборт е нормално. Ако обаче шийката на матката е разкъсана или ако матката е перфорирана, има риск от сериозно кървене, наричано още кръвоизлив. Ако това се случи, може да се наложи приливане на кръв. Усилено кървене може да има също така при използване на химически средства за аборт, при което също може да се наложи операция за прекъсване на кръвоизлива.
 • Инфекции – Инфекция може да се получи при вкарването на медицинските инструменти в матката или от останали по погрешка части на абортирания фетус  в матката (познато още като “непълен аборт”). Може да последва и инфекция на таза, която да доведе до постоянна треска с висока температура за няколко дни и да се наложи допълнителна хоспитализация в болнично заведение. Това може да бъде и заплаха за органите около таза.
 • Анестезия – Медикаментите използвани за анестезия по време на аборт могат да доведат до гърчове, сърдечен удар и в някои крайни случаи до смърт. Това също води до увеличаване на риска от допълнителни сериозни усложнения с до два пъти и половина.
 • Увреждане на шийката на матката – Шийката на матката може да бъде срязана, разкъсана или повредена от инструментите за аборт. Ако има такова увреждане е увеличено кървене може да се наложи допълнителна оперативна намеса.
 • Увреждане на лигавицата на матката – Инструментите за сукция (изсмукване) през специалната тръба на частите от плода, кюртаж (изстъргване на остатъците от плода в матката) и други инструменти може да предизвика постоянно и окончателно увреждане на лигавицата на матката.
 • Перфорация на матката – Матката може да бъде пробита или разкъсана от инструментите за аборт. Рискът от това усложнение се увеличава с увеличаване на продължителността на бременността. Ако това се случи, може да се наложи нова цялостна операция, включително за премахване на матката (познато още като като “хистеректомия”).
 • Увеличаване на риска от помятане и преждевременно раждане – Извършването на аборт води до повишен риск от помятане или преждевременно раждане при следващи  бременности.
 • Неправилно развитие на плацентата – След извършени един или повече аборта, съществува повишен риск от неправилно развитие на плацентата при следващи бременности, което може да доведе до ненормално развитие на плода, осакатяване на детето или други проблеми с поколението.
 • Извънматочна бременност – Извънматочната бременност е такава, която се случва на място, различно от вътрешността на матката, като например във Фалопиевите (маточните) тръби. Това може да се дължи на усложненията в следствие на предишен аборт и последвала негодност на матката. Извънматочната бременност е заплаха за живота и на майката и на детето.
 • Увреждане на вътрешни органи – Ако матката бъде пробита или разкъсана, има риск от увреждане на близко-разположените органи като червата и пикочния мехур.
 • СМЪРТ – Други физически усложнения, предизвикани от аборт включват изключително силно кървене, инфекция, емболия, крайно неблагоприятно въздействие на анестезията или необратимо увреждане на органи, поради перфорирана матка, които могат да доведат до смърт.

Ракови заболявания  Направени са също и множество изследвания за връзката на абортите с увеличаването на риска за поява и развитие на онкологични заболявания и такава е открита. Причината за развитие на ракови клетки е, че при забременяване в тялото на жената започват да се развиват множество процеси и механизми за запазване и развитие на бебето в майката (например, в гърдите на жената, които се подготвят да кърмят бебето), чието рязко прекъсване с аборт на нероденото води до силен срес за организма с непредвидими и нежелани последствия.

Постабортен синдром  Много жени страдат психически след извършването на аборт и изпадат в депресия, развиват различни психози или състояния, за които може да е нужна професионална помощ, но лечението им не е гарантирано.

Важно заключение

Абортът представлява сериозна заплаха за здравето и живота на всяка жена, която се подлага на него. Никой гинеколог и хирург не може да гарантира 100% безопасно прекъсване на бременност и рисковете от тази хирургическа намеса се поемат изцяло от майката. Тя самостоятелно (или с позволението на родителите си, ако е непълнолетна) взема решението за отнемането или запазването на живота на детето в утробата си. Преди пристъпване към процедурата за подготовка и извършване на аборт, единствено отговорните лица (жената или родителите) могат да се съгласят като подпишат или откажат подпис върху съответните документи, даващи право на хирурзите да направят интервенцията. След полагане на подписа/ите, хирурзите не носят наказателна отговорност за живота на майката при аборта, когато той е направен легално в рамките на позволените от закона срокове, място и компетенции.

Спасете бебето си от аборт!

Ако сте бременна и не искате да направите аборт, но имате нужда от подкрепа, свържете се с нас!

Чрез разговор и практична помощ от наши съмишленици, и чрез членовете на групата Помощ за затруднени родители, ние можем да помогнем за осигуряване на всичко за бебето Ви!

Споделете с приятели!